Met deze tips voor veilige wachtwoorden bescherm jij je bedrijf online!
Tegenwoordig gebeurt alles online, van shoppen en sociaal zijn tot ondernemen. Op elke app of platform heb je wel een account nodig, en bijgevolg dus ook een wachtwoord.
Je zou ervan verbaasd zijn hoeveel mensen 123456 als wachtwoord hebben, of Naam123. Dat is absoluut niet veilig natuurlijk!
Ondernemers zullen doorgaans wel beter nadenken over de veiligheid van hun wachtwoord, of jah, dat hoop ik tenminste. Want een gehackte website of social media kanaal is een regelrechte ramp voor je business!
Als je net zoals ik (Virtual Assistant) hoofdzakelijk je bedrijf online hebt, dan is het veilig stellen van al je kanalen, documenten, tools en platformen essentieel! Dit is super belangrijk voor de bescherming van je bedrijf in de online wereld.
Daarom geef ik hier graag enkele tips om zelf veilige wachtwoorden aan te maken voor je onderneming (en privé).
1) Gebruik letters, cijfers & symbolen
Op de meeste website is het sowieso een vereiste dat je minstens acht tekens gebruikt, met minstens een grote letter, een kleine letter en een cijfer. Dit is een tikkeltje beter dan 123456 natuurlijk. Maar het is nog steeds niet genoeg om te kunnen spreken van een sterk of veilig wachtwoord.
Hoe langer je wachtwoord is, dus hoe meer tekens deze bevat, hoe moeilijker deze te kraken is. Acht tekens is hier dan toch écht wel een minimum. En hoe meer soorten tekens je gebruikt, hoe beter.
Daarom is het een good practice om kleine en grote letters af te wisselen met cijfers en symbolen (&, #, ?, !, …). Laat ons zeggen dat dit de basis is voor het maken van veilige wachtwoorden voor je bedrijf.
2) Gebruik geen bestaande woorden
Wist je dat hackers woordenboeken gebruiken om je wachtwoord erdoor te halen? Dat is iets dat ik zelf heb geleerd door de video onderaan deze post.
In slechts enkele minuten gaan ze met je wachtwoord door alle bestaande woorden uit een woordenboek. Daarom is het aan te raden om geen woorden te gebruiken die bestaan.
En al zeker geen woorden die gaan over jou als persoon. Denk hier maar aan je naam, woonplaats, geboortedatum, naam van kind of huisdier, …
Je wachtwoord mag namelijk ook niet gemakkelijk te raden zijn. Nora123 zou dus heel gemakkelijk te hacken zijn!
3) Zorg voor lange, sterke wachtwoorden
Zoals ik hierboven al vermelde is het absoluut aan te raden om je wachtwoord zo lang mogelijk te maken. Maar hou hier wel rekening met het feit dat sommige websites een maximum aantal tekens van 20 (soms zelfs maar 10 tekens) aanvaarden.
Het gemakkelijkste voor jezelf is om een wachtwoordzin te gebruiken. Een zin die je gemakkelijk onthoudt in een format van kleine en grote letters, van cijfers en symbolen. Bijvoorbeeld DitIs1LeukeBlogPost!
4) Hergebruik je wachtwoorden niet
Het is erg verleidelijk om op alle platformen hetzelfde wachtwoord te gebruiken. Want dat is natuurlijk het gemakkelijkste. Zo vergeet jij je wachtwoord niet, en ben je altijd snel ingelogd.
Maar dit maakt het hackers ook gemakkelijk om meteen toegang te krijgen tot al je accounts.
Dus, hoe sterk of veilig je wachtwoord ook is, deze hergebruiken is geen goed idee!
Lees ook: Waarom jij vandaag nog Dropbox moet installeren voor je bedrijf!
5) Bewaar je wachtwoorden niet op een fysieke plek
Het is verleidelijk om je wachtwoorden ergens op te schrijven en in de buurt te bewaren. Maar wees bewust van de gevaren hiervan. Als iemand dat briefje met al je wachtwoorden vindt, dan heeft die persoon meteen toegang tot al je accounts.
Doe dit dus niet!
6) Deel je wachtwoord niet met anderen
Probeer te vermijden dat je wachtwoorden moet delen met anderen. Op sommige websites en platformen kan je gebruikers toevoegen, of een team samenstellen. Zo kan je anderen toch (al dan niet beperkte) toegang geven tot je account. En dit zonder je persoonlijke informatie door te geven.
Wanneer het zo zou zijn dat je genoodzaakt bent om je wachtwoord door te geven, zorg er dan voor dat je dit wachtwoord erna verandert.
7) Laat je browser de wachtwoorden niet onthouden
De meeste browsers bieden niet de beveiliging die je nodig hebt om al je inloggegevens en business accounts veilig te houden. Het is uiteraard wel heel gemakkelijk om je browser je wachtwoorden te laten onthouden, maar hier bestaan ook betrouwbare tools voor. Deze bespreek ik kort hieronder.
8) Registreer je niet met je Facebook account
Hoewel dit niet echt wachtwoord-gericht is, wil ik deze tip ook even meegeven. Hoe gemakkelijk het je ook wordt gemaakt, vermijd om nieuwe accounts te maken met je Facebook account.
Dit is iets waar ik mij ook schuldig aan maakte. Maar wees hier bewust van het feit dat je hierdoor veel meer informatie deelt dan je zou willen.
Lees ook: Je mailbox opruimen in 1-2-3!
9) Gebruik een sterk hoofdwachtwoord
Je wachtwoord hergebruiken is volledig uit den boze, dat heb ik hierboven al duidelijk gemaakt. Maar je kan wel gebruik maken van een sterk hoofdwachtwoord.
Om voor iedere site een ander wachtwoord te gebruiken die sterk en veilig is, maar tegelijkertijd ook gemakkelijk te onthouden is, kan je de volgende methode gebruiken.
Gebruik als basis één lang en sterk wachtwoord dat je onthoudt en voeg daar per site een variabel deel aan toe. Dat variabel stuk verander je dan per site.
Bijvoorbeeld: Als hoofdwachtwoord gebruik je een gemakkelijk te onthouden wachtwoordzin. Ik neem het voorbeeld van hierboven: DitIs1LeukeBlogPost!
Maar gebruik in plaats van volle woorden enkel de eerste letters en wissel af in kleine en grote letters: Di1lBP!
Hier kan je dan een variabele achter zetten. Voor Instagram zou je dan bijvoorbeeld “Voor Instagram” kunnen toevoegen en hiervan de eerste en laatste letter gebruiken. Dus dan wordt dit: Di1lBP!VrIm
Op deze manier heb je een moeilijk te ontcijferen wachtwoord dat niet té lang is voor de meeste websites.
10) Verander je wachtwoord elk jaar
Voor extra beveiliging is het goed om je wachtwoorden zo nu en dan te veranderen. Een good practice is om dit jaarlijks te doen.
11) Gebruik een wachtwoordmanager
Een wachtwoordmanager of wachtwoordbeheerder is een tool die al je wachtwoorden onthoudt en automatisch invult op de sites.
Dit is een methode om je goede, sterke wachtwoorden snel en gemakkelijk bij te houden in een centrale app. En in tegenstelling tot het bewaren van wachtwoorden in de browser, is dit wel veilig!
Eén van de meest populaire wachtwoordbeheerders is Lastpass. Deze heeft een volledig functionele gratis versie, en een aantal uitgebreidere versies voor bedrijven.
Het voordeel van zo’n wachtwoordmanager is dat je maar één wachtwoord echt hoeft te onthouden. Dit maakt het gemakkelijker om voor elk van je accounts een sterk en moeilijk te kraken wachtwoord te gebruiken.
Een extra pluspunt is dat de tool op al je apparaten gebruikt en gesynchroniseerd kan worden. Veilige wachtwoorden in handbereik dus!
12) Gebruik tweestapsverificatie waar mogelijk
Sommige apps en platformen bieden de mogelijkheid om een tweestapsverificatie toe te voegen. Dit wordt ook wel 2FA genoemd, of two-factor authentication in het Engels.
De 2FA voegt een tweede luik toe aan de beveiliging van je account. Je gebruikt dan een sterk wachtwoord zoals op andere sites, en daarnaast gebruik je een tweede stap om je identiteit te bevestigen.
Meestal is dit door een sms bericht op je telefoon. Maar er bestaan ook opties om met een fysiek apparaat te werken hiervoor, of om te werken met een code uit een Authenticator app, of via een prompt (bij Google bijvoorbeeld).
De optie via sms is het minst veilige, maar toch een goede manier om die tweeledige beveiliging te hebben in je accounts. Voor de veiligste optie kies je voor authenticator apps.
Authenticator apps die je kan downloaden:
- Microsoft Authenticator
- Lastpass Authenticator
- Google Authenticator
Bekijk hier de lijst van apps die tweestapsverificatie ondersteunen.
Hoe worden wachtwoorden gekraakt?
Deze video plaats ik hier graag, om je een idee te geven hoe je wachtwoord gehackt kan worden. En vooral hoe snel dat gaat!
Zo zie je maar dat veilige wachtwoorden écht geen overbodige luxe zijn.
Lees ook: 8 x Soorten blogtitels die zorgen voor meer verkeer!
Ben jij al actief bezig geweest met het maken van veilige wachtwoorden en tweestapsverificatie?
Heb jij nog tips die je wilt delen?
Ik lees het graag in de reacties!
Liefs,
Nora
Uitgelichte afbeelding, en andere: Unsplash
Deze post bevat affiliate links.