Hoe je prioriteiten stelt en niet alle ballen hoog hoeft te houden als ondernemende moeder

prioriteiten stellen ondernemende moeders ballen hoog houden

Ons leven als mompreneurs is vaak een constante juggling act, waarbij we proberen om alle ballen in de lucht te houden: werk, gezin, huishouden, familie, zelfzorg, en misschien zelfs nog een sociaal leven en hier en daar wat netwerken.

Vaak lijkt het alsof we elke dag tijd tekortkomen. Maar wat als het niet gaat om hoeveel we doen, maar om wat we doen? Prioriteiten stellen is dé oplossing, en dat is zowel in het ondernemerschap als in het moederschap.

Wat is dat nu allemaal met die ballen?

We kunnen het niet ontkennen, als mama is er vaak de druk om alles tegelijkertijd te doen. Er ligt zoooo veel op ons bordje als moeder, en daar komt nog alles rond onze zelfstandige activiteiten bij. We zitten dan in de illusie dat we al deze dingen op hetzelfde moment moeten uitvoeren.

Maar laten we hier even bij stilstaan. Wij zijn als mens, en zeker als vrouw, niet gemaakt om continu alles tegelijkertijd te doen. In plaats daarvan is het een goed idee om regelmatig te reflecteren op wat echt belangrijk is: dus nogmaals … prioriteiten.

Terwijl je dit leest, is het misschien een goed moment om deze vragen te stellen:

  • Wat is momenteel jouw prioriteit, zowel voor je bedrijf als voor je gezin?
  • Wat zijn de belangrijkste taken die je moet volbrengen om vooruit te komen?
  • Welke taken kan je uitbesteden of overlaten aan anderen, zodat je niet alles zelf hoeft te doen?

Reflecteren op je prioriteiten is geen eenmalige taak, maar een continu proces. Het helpt je te bepalen welke verantwoordelijkheden belangrijk zijn — de ‘glazen ballen’ die je absoluuuuut niet mag laten vallen — en welke minder belangrijk zijn — de ‘plastieken ballen’ die je wel mag laten vallen en die een tijdje op de grond mogen blijven liggen zonder al te grote gevolgen.

Prioriteiten, prioriteiten, prioriteiten!

Prioriteiten stellen is niet alleen een vaardigheid, maar een mindset. Zoals Google’s productiviteitsexpert Laura Mae Martin het uitlegt: de meest productieve mensen weten dat ze niet alles kunnen doen. In plaats daarvan kiezen ze bewust voor de taken die de grootste impact hebben. Dit betekent dat je taken die niet bijdragen aan je belangrijkste doelen, moet durven loslaten.

We leven in een maatschappij waarin we vaak het gevoel hebben dat druk bezig zijn, gelijkstaat aan productief zijn. Lange to-do lijsten en overvolle agenda’s worden vaak gezien als een teken van succes. Maar laat ons eerlijk zijn, … in werkelijkheid leidt het druk bezig zijn, vaak tot stress, uitputting en een gevoel van ontevredenheid. Daarom is het belangrijk om te weten waar je je tijd en energie best in kan investeren.

Vraag jezelf regelmatig af: wat zijn mijn belangrijkste doelen? Dit geldt zowel voor je werk als voor je persoonlijke leven. Wat wil je dit kwartaal bereiken? Wat zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet doen? Als dit duidelijk is voor jou, kan je gemakkelijker beslissingen nemen over waar je je tijd aan besteedt​.

Het gaat hier dus niet alleen om werkgerelateerde doelen. Om maar een voorbeeld te geven: mijn prioriteit van januari 2022 tot september 2024 was om fulltime te kunnen zorgen voor mijn baby. Mijn zoontje was dus de meest breekbare glazen bal die ik hoog wilde houden, en deze online magazine werd de plastieken bal die best wel een tijdje op de grond mocht blijven liggen. Als je gaat kijken naar het aantal gepubliceerde artikels en social media posts in deze periode, dan zal je dit ook merken.

Prioriteiten kunnen dus sterk variëren van periode tot periode, en het is dus belangrijk om deze oefening geregeld opnieuw te doen.

Tijd slim indelen … time blocking

Als mompreneur is tijd misschien wel je meest waardevolle bezit. Daarom is time blocking een krachtige manier om je dagen effectief in te delen. Het helpt je om op een realistische manier te gaan plannen en om in een flow te komen (=volle focus, zonder afleiding).

Bij time blocking verdeel je je dag in specifieke tijdsblokken en focusblokken. Bijvoorbeeld: op woensdagvoormiddag werk je aan je eigen social media. Tijdsblok: Social Media, en daarin maak je een focusblok waarbij je alleen captions gaat schrijven, daarna een focusblok waarbij je de visuals gaat maken, of video’s gaat opnemen, …

Zorg ervoor dat je per blok slechts één soort taak uitvoert. Zo voorkom je dat je constant heen en weer switcht tussen verschillende taken – wat vermoeiend is en je productiviteit enorm verlaagt.

Pro tip: Denk ook aan het plannen van tijdsblokken voor zelfzorg en ontspanning. Door dit actief in te plannen, voorkom je dat het onderaan je lijstje belandt en vergeet je jezelf niet in de drukte van de dag.

Take a break!

We denken vaak dat productief zijn, betekent dat we continue in actie moeten zijn. Maar juist korte pauzes en momenten van rust kunnen je focus en productiviteit verhogen. Neem een korte ademhalingspauze, ga even wat rondwandelen, … Dit helpt je om te resetten, om beter om te gaan met stressvolle situaties, om helderder na te denken en om betere beslissingen te nemen.

Regelmatig pauzeren betekent niet dat je op social media moet gaan scrollen. Het doel is om je hersenen echt te laten “resetten” zodat je weer fris en gefocust verder kan. Deze pauzes helpen je om creatiever te zijn en nieuwe ideeën op te doen.

Scrollen op social media doet juist het tegenovergestelde: het vult je hoofd nog meer, en voor je het weet ben je een uur verder en heb je moeite om weer in je flow te komen.

Deze tip geldt trouwens vooral voor mensen die lange tijd geconcentreerd kunnen werken. Als je merkt dat je té vaak pauzes neemt, kan dit juist een teken zijn van een gebrek aan focus. In dat geval zijn andere maatregelen nodig.

De 80/20-regel

Een populaire methode om je prioriteiten duidelijk te maken, is de 80/20-regel. Je hebt het zeker al ergens voorbij zien komen, maar dit is dus wat het betekent: 20% van je inspanningen zorgt voor 80% van je resultaten. Wanneer je dit beseft en wanneer je hebt kunnen bepalen welke 20% van je taken de grootste impact heeft op je doelen, weet je exact wat je prioriteiten zijn.

Je zal dan ook merken dat er veel activiteiten zijn op je to-dolijst die relatief weinig bijdragen aan je einddoel. Door hier minder aandacht aan te besteden en je te richten op de echt belangrijke taken, kan je efficiënter werken en sneller resultaat boeken.

Conclusie: niet alle ballen hoeven hoog te blijven

Als ondernemende moeder is het belangrijk te beseffen dat je niet alle ballen hoog kan houden. De kunst ligt in het bewust kiezen waar je je tijd en energie aan besteedt. Door prioriteiten te stellen, gefocust te werken en slimme strategieën zoals time blocking en de 80/20-regel te gebruiken, kan je meer bereiken met minder stress.

Het gaat uiteindelijk om kwaliteit boven kwantiteit: richt je op wat echt belangrijk is en wees niet bang om de rest los te laten.


Pssssst …. Ontvang jij de maandelijkse update al van Ondernemende Moeders? Een mailtje dat je inspireert, uitdaagt en informeert over vanalles in het leven van een mompreneurNee? Meld je hier aan!


Deze artikels vind je ongetwijfeld ook erg interessant!

Ps. Volg je me al op Instagram? Nee? Ga me dan snel even volgen, er komt geregeld grappige, herkenbare en nuttige content online! 🤗 @ondernemendemoeders

Liefs,
Nora

Pin dit artikel voor later! 👇🏻

prioriteiten stellen ondernemende moeders ballen hoog houden

Author: Nora

Ik ben Nora, mompreneur, blogger en oprichter van het online magazine "Ondernemende Moeders". Het is fantastisch om op dit platform te schrijven over ondernemen, en alles wat daarbij komt kijken! En om jou als mompreneur te kunnen begeleiden in het ondernemerschap. Ik ben Virtual Assistant en het zit in mijn bloed om jou als ondernemende mama te helpen. Niet enkel met je administratie, SEO Copywriting, Social Media, ... maar ook met je ondernemersmindset en als sparring partner! Benieuwd wat ik voor jou kan betekenen? BOEK HIER JE GRATIS VRIJBLIJVEND KENNISMAKINGSGESPREK!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.