Als ondernemende moeder kan ik begrijpen dat het lastig dat je niet helemaal weet waar je moet beginnen, wanneer jij je website wil gaan maken. Ik vind het altijd fijn als ik eerst over alles heb nagedacht en heb opgeschreven, als voorbereiding om een nieuwe website te maken. Dit zorgt ervoor dat ik daarna meteen mijn website kan gaan bouwen.
In deze blog vertel ik je alvast wat de eerste stappen zijn als voorbereiding om je website te bouwen
Wanneer je aan de slag wil gaan, om je website te maken heb je een plan nodig. Of je de website wil laten maken of het zelf wil doen. Het is altijd handig om een basis te hebben en alvast te bedenken wat je wil op je website.
Denk, schrijf en teken
Wat zou jij willen zien op je website? Wat vind jij belangrijk? Zie het voor je hoe jij je website wil laten zien. Welke kleuren wil jij gebruiken? Hiervoor kan je een kleurenpalet maken. Dit is dan ook weer handig voor je social media. Wat ik vooral fijn vind, is het helemaal uit te tekenen. Als je geen inspiratie hebt of echt geen idee hebt hoe je het wil hebben, kijk dan rond op andere websites hoe zij het hebben ingericht.
Domeinnaam & webhosting
Heb je al een naam voor je bedrijf? Dit kan je dan gebruiken als domeinnaam. Mocht je het nog niet weten, maar je weet wel wat voor producten en diensten jij gaat aanbieden, bedenk dan wat hierbij past. Daarna kan je gaan bedenken waar jij je domeinnaam wil vastleggen.
Jouw domeinnaam is uniek en hoort alleen bij jou.
Zoek daarna verschillende webhostings op en kijk welke bij jou past. Kijk ook goed hoe zij het aanbieden. Sommige hebben het over dat je onbeperkt of maar 5 domeinen kan aanmaken, SSD opslag en nog meer specificaties. De prijzen en wat ze bieden kan erg verschillend zijn. Ook kan de prijs per maand of per jaar zijn. Vergelijk eerst met andere webhostings voordat je de keuze maakt.
Belangrijke aandachtspunten
Als het goed is, weet je een beetje hoe je website eruit komt te zien. Nu ga je dit verder uitwerken. Dit is ook het moment om te bedenken of je dit wil uitbesteden. Kijk welke hostingprovider bij jou past. Bij de meeste hostingserver betaal je per jaar, maar ze adverteren per maand. Vergeet ook niet de belangrijke documenten die je moet vermelden op jouw website zoals Algemene voorwaarden en Privacyverklaring.
Beginnen maar
Misschien laat je het uitbesteden en kan jij je plannen doorgeven aan je webdesigner of websitebouwer. Wil jij zelf aan de slag gaan? Je hebt zoveel mogelijkheden. Als je ervaring en kennis hebt van de Adobe programma’s, kan je daarin werken. Dan begin je op een blanco pagina. Anders kan je gebruik van maken van programma’s zoals WordPress en andere. Hier kan je templates gebruiken.
Dit zijn de eerste stappen die je moet zetten wanneer jij een website in elkaar wil zetten. Verder weet je hoe jij het zelf kan maken. Wil je het uitbesteden? Maak goede afspraken en blijf in communicatie zodat jij straks een mooie website hebt.
Wil jij weten hoe de structuur van je website moet zijn? Bekijk dan deel 2 van deze blog hier: Structuur van je website – Hanane Tafarsiti (studiohanane.be)
Deze blog is geschreven door Hanane, webdesigner en oprichter van Studio Hanane. Hanane helpt startende ondernemers om online verder te groeien met hun bedrijf. Ze staat voor warmte, verbinding en plezier
Website: www.studiohanane.be
LinkedIn: Hanane Tafarsiti
Instagram: @studiohanane_